Wednesday 17 October 2012

Ανοιχτή συζήτηση: "ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ Πού βαδίζουμε, τι να κάνουμε"



"Οι υπάρχουσες δομές του εργατικού κινήματος δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σ'αυτή τη μάχη, γιατί είναι το φάντασμα του παρελθόντος. Το εργατικό κίνημα είχε μάθει να δίνει μάχες μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο κανόνων. Αν π.χ. δεν τα βρίσκαμε με τους εργοδότες, πηγαίναμε στη διαιτησία. Θαυμάσια, μόνο που τώρα δεν θα υπάρχει διαιτησία. Στο Δημόσιο ξέραμε ότι υπάρχει μονιμότητα. Ε, τώρα πλέον δεν υπάρχει καμία μονιμότητα. Ξέραμε επίσης ότι θα παίρνουμε έναν ανεκτό μισθό και μετά τα 60 μια αξιοπρεπή σύνταξη. Τώρα κι αυτά πρέπει να τα ξεχάσουμε. Οι καπιταλιστές και το κράτος τα θέτουν υπό αμφισβήτηση, και το εργατικό κίνημα αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να τα υπερασπιστεί. 
Με άλλα λόγια: η εποχή που το εργατικό κίνημα ξεκίναγε έναν αγώνα ξέροντας ότι αργά ή γρήγορα η αστική τάξη θα επιδιώξει μια "μέση λύση" έχει πλέον τελειώσει, και μαζί της οι ρεφορμιστικές αυταπάτες και όλα τα είδη του αριστερού μεταρρυθμισμού.
… Aν θέλουμε τα κεκτημένα πίσω, πρέπει να σκεφτούμε όχι σαν συνδικαλιστές που με οικονομικούς αγώνες τα απαιτούμε από τους καπιταλιστές και την κυβέρνηση στο πλαίσιο του συστήματος, αλλά σαν μια δύναμη ανταγωνιστικής εξουσίας, σαν η διάδοχη πολιτική και κοινωνική λύση στο σύστημα. Αν η Αριστερά και το εργατικό κίνημα θέλει να ξαναμπεί στο παιχνίδι, πρέπει να ανοίξει την πολιτική βεντάλια. Γι' αυτό χρειάζεται ένα άλλο σκεπτικό, ένα διαφορετικό πολιτικό κέντρο βάρους".

Π. Κοσμάς, "Γιατί ηττηθήκαμε στον πρώτο γύρο" Περιοδικό ΚΟΚΚΙΝΟ, τεύχος 49 

Η Κόκκινη Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σας καλεί στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα: "ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Πού βαδίζουμε, τι να κάνουμε"

Εισηγητές:
Δημήτρης Κατσορίδας, Επιστημονικός Συνεργάτης και μέλος Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσ/νίκης 

Η συζήτηση θα γίνει την Παρασκευή 19 Οκτώβρη στις 7.30 στο Εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους & Ολύμπου) 

No comments: